Placeri nevinovate Sanatate

Cum reduci dependenta de dulce: solutiile nutritionistilor

aprilie 22, 2017
dependenta de dulce

 

Este dintotdeauna stiut ca poate cea mai mare slabiciune a femeilor, dupa pantofii cu toc, este pofta de dulce. Atunci cand vorbim de cate o gustarica dulce din timp in timp, totul e in regula. Atata timp cat nu e vorba de exces, lucrurile sunt ok. Ce ne facem insa, atunci cand pofta de dulce nu mai este o simpla pofta, ci o adevarata dependenta, care trebuie tinuta in frau?

Pofta de dulce trebuie diminuata

Ingrijorator este faptul ca numarul celor care se confrunta cu aceasta lupta impotriva dependentei de dulciuri este intr-o continua crestere. Dependenta de dulce duce la nenumarate dereglari pentru care este responsabil nivelul crescut de zahar din organism.

Dintre aceste dereglari tin sa amintesc:

  • oboseala cronica;
  • stari de depresie si anxietate frecvente;
  • probleme ale tenului;
  • oscilatii ale greutatii;

Fiind tot mai des intalnita aceasta dependenta de zaharuri, este firesc sa intalnim tot mai multi oameni care cauta rezolvari disperate, apeland la diete extrem de drastice. Lucru deloc recomandat de specialisti! Renuntarea brusca la ceva ce pana atunci facea parte din “echilibrul” tau, nu va face decat sa declanseze excesele intarziate.

Pentru ca nu vreau sa va las prada acestei capcane a glucozei, am ales sa fac putin research pentru voi si am adunat cateva sfaturi utile, care sper sa te ajute in incercarea de a-ti tine poftele in frau. Le-am incercat si eu!

dependenta de dulce

1. “Planifica-ti” poftele

Primul pas in batalia impotriva acestei dependente de dulciuri este sa incerci s-o tii in frau, impunandu-i un program strict, de care tu sa tii cont. Evita consumul haotic si in nestire de dulce! Tine intotdeauna contul dulciurilor pe care le consumi. In acelasi timp, te sfatuiesc sa alegi intotdeauna dulciurile ceva mai “sarace” in calorii. Daca ai nevoie de sugestii, am eu cateva pentru tine: ciocolata neagra, briosele fara gluten, inghetata sau, de exemplu, preparatele din faina de migdale.

2. Alege o dieta bogata in nutrienti

Proteine, grasimi sanatoase si carbohidrati bogati in fibre, toate astea iti sunt aliati de nadejde in lupta cu dependenta de dulce. Sunt convinsa ca ai ridicat o spranceana in momentul asta si te intrebi daca nu cumva urmaresc sa te ingras. Ei bine, nu, haha! Am aflat de la nutritionisti profesionisti ca atata timp cat reusim sa acoperim aceasta gama de nutrienti la fiecare masa importanta din zi, suntem feriti de pericolele dependentei de zaharuri. Te intrebi, probabil, oare cum e posibil? Simplu! Printr-o dieta bogata in nutrienti, vei atinge nivelul de satietate si energie necesare pentru a-ti lua gandul de la nevoia de dulce.

3. Ai grija sa inlocuiesti dulciurile cu fructe!

Sa-ti spun un secret: ori de cate ori iti este pofta de ceva dulce, fugi repede la fructiera si alege-ti ceva de acolo! Cele carcotase dintre voi, deja mi-ar fi sarit in cap spunandu-mi ca “daaaa, dar si fructele prezinta cantitati mari de zaharuri”. Este adevarat! N-am cum sa contrazic asta, dar am o alternativa! Pentru a nu da din lac in put, recomand fructele exotice sau cele eco. Si uite asa, pacalesti usor-usor dependenta de dulce!

dependenta de dulce

4. Spune “Nu!” bauturilor cu zahar in componenta

Daca iti placea cafeaua foarte dulce, atunci, cu siguranta, ma injuri printre dintii inclestati. Of, dar oare nu stiti voi ca intotdeauna vin cu o alternativa? In cazul de fata, elimina zaharul din ceasca ta de cafea si inlocuieste-l cu sirop. Sirop de agave, de artar, ba chiar si un indulcitor bio din stevie merge foarte bine!

5. Fii mandra de tine, nu-ti plange de mila!

Stiu, sa tii piept dependentei de dulce este lucru mare si dificil! Dar asta nu inseamna ca e ok sa te plangi zilnic. Nu e ok pentru tine, pentru ca nu vei face decat sa-ti dai apa la moara si sa faci 3 pasi inapoi. Fii mandra de tine si de decizia ta de a te impotrivi dependentei de dulce. Eu te felicit! 🙂

 

Daca ti-a placut articolul, te astept cu un Like pe pagina mea de Facebook.

sursa foto: smallbusinessheroes.co.uk, photobucket.com, guzelimguzel.com, 1001consejos.com

Citeste si

Niciun comentariu

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

x
Sustine-ma cu un like!