Inceputuri

Mentalitati, oameni, obiceiuri

martie 2, 2016

Tu de cate ori nu ai spus: „mentalitatea romanilor„, „asa sunt romanii invatati” sau „asta e gandirea noastra, a romanilor, in X tara nu e asa”? Sunt sigura ca toti am spus unul din aceste lucruri cel putin o data. Lucruri care uneori sunt adevarate, sunt obiceiuri nu foarte bune pe care le-am pastrat inca din vremea comunismului, raspandite din generatie in generatie. Când zic „obiceiuri”, nu ma refer colindatul in perioada sarbatorilor de Craciun sau la alte datini. Ma refer la fixatii pe care le avem si la care nu dorim sa renuntam asa usor, ma refer la conceptii cu care traim si pe care vrem sa le impunem si copiilor nostri. De cele mai multe ori ne iese, dar atunci cand aceste lucruri sunt puse la indoiala de catre cei tineri, nu pentru ca vrem noi sa-i contrazicem pe cei batrani, ci pentru ca punem la indoiala lucrurile pe care le auzim si vrem sa le verificam veridicitatea, atunci nu e bine. Pentru ca ei cred ca nu suntem ascultatori si ca dorim sa facem exact pe dos, ca sa ii enervam. Dar aici intram in cu totul alt subiect.

Intrebarea mea este: tu, prietene, de cate ori ai incercat sa schimbi la tine aceste mentalitati, aceste prejudecati? Atunci cand ai văzut ca un gest demn de expresia „asa-s romanii” este pe cale de a fi făcut chiar de tine?

Am auzit un lucru care mi-a atras atentia si care cred ca ar trebui sa va puna si pe voi pe ganduri: „Mentalitatea se schimba greu, obiceiul se schimba mai usor.” Cum ar fi obiceiul de a lua medicamente: se spune ca este suficient sa crezi intr-un lucru si el va trece. Nu este mereu aplicabil, insa daca vorbim de raceli, dureri de gat sau alti virusi care pot fi tratati cu antibiotice, ii putem trata fara o multime de pastile pentru ca organismul nostru este destul de puternic incat sa se refaca singur. Asa se intampla si cu aceste mentalitati: le putem schimba atata timp cat o facem in bine, atata timp cat vrem sa le imbunatatim, sa le facem un update :)). 

Lucrurile se schimba din generatie in generatie si imi place sa cred ca in bine. Haideti sa procedam bine pentru noi, pentru oameni si pentru umanitate!

Citeste si

3 Comentarii

 • Raspunde Ciprian martie 3, 2016 at 12:40 pm

  Altfel spus, schimbarea incepe din interior 😀

  • Raspunde Simona Giosu martie 3, 2016 at 12:44 pm

   Ca bine zici! Si nu doar zici, dar o si faci, lucru pentru care tin sa-ti multumesc! 😀

 • Raspunde Jackson Florestal martie 13, 2016 at 4:42 am

  Mai batranul meu coleg mi-a povestit in acea dupa-masa despre ce inseamna sa placi pe cineva si sa consideri pe cineva util. Am invatat atunci ca daca cineva ne place nu inseamna ca el va si avea rezultatele pe care le asteptam sa le aiba.

 • Lasa un comentariu

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  x
  Sustine-ma cu un like!