Placeri nevinovate Sanatate

Rucola – Beneficii pentru sanatate si curiozitati interesante

iunie 20, 2017
glicemie mare

 

Despre rucola se stie ca este una dintre cele mai sanatoase verdeturi, de care te poti bucura in sezonul cald. Rucola (sau Eruca Sativa) este, in mod evident, o planta comestibila care se trage din familia Brassicaceae.

Pentru cei care nu stiu, Brassicaceae este familia verzei. Deci, rucola e ruda cu varza si prezinta proprietati puternice anti-cancer. De fapt, acesta chiar este un lucru mai putin cunoscut despre rucola – familia din care face parte!

Astazi, mi-am propus sa discutam putin despre aceasta planta a carei fane ma declar. Am sa va prezint cateva lucruri interesante despre rucola, unele cunoscute, altele mai putin cunoscute.

Rucola

Sa facem cunostinta: doamnelor, domnilor, Rucola!

Atunci cand faci cunostinta cu cineva pentru prima data, in majoritatea cazurilor, primul lucru pe care vrei sa-l afli este numele. Asa ca eu zic sa facem cunostinta asa cum se cuvine. Rucola, mai este cunoscuta si sub alte denumiri, pe care vi le impartasesc, pentru ca mi se par foarte interesante. Britanicilor le place sa-i spuna garden rocket sau rocket salad. Peste ocean, americanii ii zic arugula, la fel cum ii spun si spaniolii. Bine, cei din urma o mai numesc si oruga. In Germania, rucola este cunoscuta sub denumirea rauke, iar in franceza i se spune roquette, tot un fel de racheta.

Ce-mi place mie cel mai mult la rucola este faptul ca o planta, in aparenta atat de mica, aduce beneficii numeroase si are intrebuintari diverse. Cum era vorba aceea – esentele tari stau in sticlute mici? Se pare ca e adevarat!

 

Vezi aici si care sunt alimentele bogate in fibre care te ajuta sa slabesti usor. 

 

Ce folosim din rucola? 

Ceea ce folosim din rucola sunt frunzele acesteia, care sunt surse bogate in vitamina C si in potasiu, florile, dar si semintele. Pe piata din Romania, cel mai frecvent si usor se gasesc frunzele de rucola. Le gasesti in aproape orice supermarket din orasul tau. Daca n-ai incercat pana acum salata de rucola, te sfatuiesc s-o faci.

Pentru ca are un gust puternic, amarui, cu gust fin de nuca, rucola este ingredient preferat salatelor, dar asta nu inseamna ca nu e prezenta si in mancarurile gatite. De exemplu, in Italia – tara de origine a rucolei – aceasta este folosita si pe pizza. Tot pe taram italienesc, mai exact in Napoli exista un digestiv pe baza de rucola, denumit extrem de sugestiv: rucolino.

 

Cateva lucruri mai putin cunoscute despre rucola

1. Denumirea data de romani rucolei

Ti-am spus cum o numesc alte popoare, dar nu ti-am dezvaluit denumirea populara data de romani rucolei. Asa ca, nu va mai tin pe jar si va spun – voinicica! Nici ca se putea sa-i alegem un nume mai dragalas. In plus, noi o folosim si ca planta medicinala, fiind foarte eficienta in imbunatatirea imunitatii. De asemenea, voinicica ajuta si in reglarea nivelului de colesterol din sange, avand si o actiune antioxidanta.

 

2. Rucola tine cancerul la distanta

Cancerul este boala secolului, de care ne temem cu toti indiferent de varsta, sex sau rasa. Ei bine, rucola te ajuta sa-l tii la distanta. Fiind bogata in fitochimicale, rucola ajuta in combaterea celulelor canceroase.

rucola

3. Rucola iti intareste sistemul osos

Rucola sau voinicica iti sta alaturea si in lupta pentru pastrarea sanatatii sistemului osos si a creierului.

rucola

4. Rucola este o planta hidratanta

Vara, cand ne toropesc caldurile alea senzationale, nu uita sa incluzi si rucola in dieta ta! Este o planta hidratanta, care te ajuta sa te mentii in forma maxima!

5. Rucola are intrebuintari afrodiziace

Un aspect oarecum inedit al rucolei il constituie intrebuintarile afrodiziace ale acesteia. Romanul inventiv a descoperit ca in combinatie cu lavanda, rucola face o potiune a dragostei data naibii.

Citeste si: Salvia – De ce nu ar trebui sa lipseasca din viata noastra?

O reteta simpla si delicioasa!

Ca tot am vorbim despre aceasta planta delicioasa, ma gandeam sa va ofer si una dintre retetele mele favorite – salata de rucola, cu avocado si portocale.

Pentru aceasta salata avem nevoie de urmatoarele:

  • sare kosher;
  • piper negru macinat;
  • ¼ dintr-o lingurita de usturoi pisat;
  • tot atat dintr-o lingurita de mustar;
  • 2 linguri de ulei de masline;
  • 2 lingurite de otet de vin rosu;
  • cateva nuci maruntite – eu pun 6;
  • ceapa rosie – o felie;
  • o jumatate de avocado;
  • o portocala proaspata;
  • 2 maini de rucola verrrrde si spalata;

Dupa ce ti-ai strans toate ingredientele, ia o farfurie si aranjeaza pe ea rucola. Apoi, taie portocala pe orizontala. Incearca sa scoti niste feliute subtirele. Taie si avocado-ul ca pe mar. Pune-le pe acestea peste rucola. Apoi presara si ceapa si miezul de nuca.

Separat, intr-un castronel, se amesteca toate celalalte ingrediente: ulei de masline, otet, usturoi, piper, sare si mustar. Sosul obtinut il adaugi peste salata si e gata de servire.

O reteta delicioasa, rapida, care nu-ti fura mai mult de 30 min si pe care ti-o recomand cu drag!

S.

Daca ti-a placut articolul, te astept cu un Like pe pagina mea de Facebook.

Citeste si

Niciun comentariu

Lasa un comentariu

x
Sustine-ma cu un like!