4 Lucruri pe care trebuie să le știi despre sindromul ovarelor polichistice
Sindromul ovarelor polichistice mai este cunoscut și sub abrevierea SOP. Acest sindrom se caracterizează prin prezența unor chisturi pe ovare. Aceste formațiuni au diametrul mai mic de 1 cm și sunt prezente pe suprafața ovarelor.
Până în momentul de față nu a putut fi găsită cauza exactă de apariția acestui sindrom al ovarelor polichistice.
Factorii de risc
Cu toate acestea, există mai mulți factori de risc ce crezi că posibilitatea ca o femeie să dezvolte această afecțiune de ovare polichistice pe parcursul vieții. Printre acești factori de risc se pot număra factorii genetici, inflamația cronică, dar și excesul de insulină determinat de rezistent la țesuturilor la aceasta.
Simptomele sindromului ovarelor polichistice
Simptomatologia nu este mereu prezentă, însă atunci când aceasta apare ea se regăsește sub forma unor: creșteri în greutate, acnee și ten gras, pierderea părului în anumite zone, cicluri neregulate, diferite sau chiar lipsa unor cicluri menstruale, infertilitate sau tulburări de fertilitate, dar și evidențierea imagistică a acestor chisturi prin controale medicale.
Este important să recunoști simptomele pentru a putea lua măsuri din timp, împreună cu medicul tău ginecolog. De asemenea, la fel de importante sunt vizitele constante la medicul specialist.
Ovarele polichistice în sarcină
Sindromul ovarelor polichistice interferează cu ovulația unei femei. Cu toate acestea, chiar dacă capacitatea de a rămâne însărcinată este diminuată, acest lucru nu înseamnă că nu există ajustări care se pot face pentru a combate acest sindrom.
Se optează pentru scăderea în greutate, adoptarea unei diete corespunzătoare, dar și practicarea de exerciții fizice. Toate aceste lucruri duc la posibilitatea să mai mare de a rămâne însărcinată. Există posibilități alternative ce pot fi discutate cu medicul tău specialist.
Sindromul ovarelor polichistice nu va afecta viitorul făt sau placenta.
Tratamente pentru ovare polichistice
Tratamentele pentru ovarele polichistice se oferă de către medicii specialiști. Acestea pot fi atât tratamente medicamentoase, precum anticoncepționale sau tratamente pentru fertilitate, dar și tratamente cu laser în cazul în care tratamentul medicamentos nu funcționează.
Este important să ții sub control toate simptomele care pot să apară și care sunt specifice sindromului ovarelor polichistice. Aceste simptome te pot ajuta să ții sub control din timp acest sindrom, astfel încât să îl combați.
Vizitele regulate la medicul ginecolog te vor ajuta să descoperi cauzele creștere în greutate, anomaliile genetice, dar și unele dureri de cap sau tulburări de somn cărora nu le găseai o explicație.
sursa foto: Unsplash
Niciun comentariu