Ingrijire Sanatate

4 Motive pentru care te simti mereu obosit, lipsit de energie

octombrie 1, 2020
somn linistit

4 Motive pentru care te simti mereu obosit, lipsit de energie

Epuizarea și oboseala cronică pot fi motivele pentru care te simți mereu lipsit de energie și într-o stare continuă de anxietate. Stresul, grijile și lipsa unui stil de viață echilibrat pot să te afecteze mai mult decât crezi.

Am făcut o listă cu posibilele motive pentru care te simți mereu lipsit de energie și obosit, astfel încât să știi cum să le tratezi.

Oboseala te afectează atât la nivel fizic, cât și psihic. Uneori oboseala nu se caracterizează prin lipsa somnului, ci prin lipsa de energie, dar și printr-o stare generală negativă.

Stilul de viață sedentar

Stilul de viață sedentar este unul dintre principalele motive care te fac să te simți mereu obosit. Poate fi ciudat faptul că lipsa de energie nu te lasă să faci mișcare, însă organismul tău simte nevoia de a se umple de endorfinele eliberate după câteva zeci de minute de antrenament.

Lipsa unei diete echilibrate

Fructele și legumele nu trebuie să lipsească din meniul tău zilnic. Lipsa unei diete echilibrate te afectează pe termen lung, făcându-te să te simți lipsit de energie. Deseori, o dietă incorectă poate duce la afecțiuni și mai grave, precum este anemia. În acest caz, verifică nivelul de hemoglobina glicozilata pentru a te asigura că totul este în ordine. De reținut este faptul că și unele inflamații ale organismului te pot face să te simți obosit și lipsit de energie. În acest caz, este recomandată analiza proteina c reactiva.

Lipsa unui somn de calitate

Dacă dormi mult, nu înseamnă neapărat că somnul respectiv este unul de calitate. Pentru un somn de calitate, asigura-te că mănânci cu cel puțin 3-4 ore înainte de somn. Mai mult decât atât, înainte de somn este bine să optezi pentru a savura o cană de ceai, evitând sucurile carbogazoase.

Un somn liniștit poate fi manifestat și dacă alegi să citești câteva pagini dintr-o lectură ușoară înainte de culcare.

Este important ca orele de somn să fie între orele 23:00 și 06:00 pentru că atunci organismul se odihnește cel mai bine. Nopțile pierdute și zilele petrecute dormind îți vor afecta sănătatea pe termen lung, dar te vor face și să te simți lipsit de energie.

Intoleranțele la diferite alimente

Sensibilitatea stomacului tău la diferite alimente sau intoleranța acestuia la unele categorii de alimente, cum sunt lactatele, pot duce la o stare generală de oboseală. Cel mai des întâlnim intoleranța la gluten (boala celiacă), intoleranța la lactoză, ouă, soia sau porumb.

intoleranta la lactoza

Dacă ți-a plăcut articolul, te aștept cu un Like pe pagina mea de Facebook.

Citeste si

1 Comentariu

  • Raspunde Raluca octombrie 3, 2020 at 5:53 pm

    Foarte bun articolul, multumesc mult pentru sfaturi!

  • Lasa un comentariu

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    x
    Sustine-ma cu un like!