Invatam

5 Lucruri importante pe care trebuie să le știi despre asigurarea RCA

martie 3, 2023

5 Lucruri importante pe care trebuie să le știi despre asigurarea RCA

Asigurarea RCA este o asigurare obligatorie de răspundere civilă auto, asigurare despre care trebuie să știi aceste aspecte importante.

Este special concepută pentru a despăgubi persoanele care au fost implicate în urma unui accident. Dacă deții un autoturism ai nevoie de o astfel de asigurare, fiind nu doar obligatorie, ci și necesară.

Asigurarea RCA este obligatorie

Pentru a circula în mod legal pe drumurile publice, ai nevoie în mod obligatoriu de o asigurare RCA, indiferent de tipul de autoturism pe care îl ai.

Asigurarea acoperă pagube materiale, în funcție de tipul de asigurare pe care îl alegi. Ea acoperă atât avarii ale altor vehicule, distrugeri de bunuri, însă în funcție de ce asigurare alegi, poți acoperi alte pagube stabilite de legea RCA.

Te sfătuiesc să folosești un astfel de tool pentru verificare asigurare RCA online.

Cum alegi asigurarea potrivită pentru tine

Tarifele de la polițele RCA diferă între asiguratori. Pentru a vedea care este poliția recomandată pentru tine și potrivit nevoilor tale, este important să realizezi ofertele pe care le primești.

Asigurările RCA acoperă și vătămările corporale

Asigurările RCA acoperă și eventualele vătămări corporale sau un deces. Orice accident survine pe neașteptate, însă astfel de asigurări trebuie făcute pentru a fi pregătiți și pentru a le face față din punct de vedere financiar. Această presiune poate fi în plus față de presiunea accidentului sau a evenimentului ce tocmai s-a produs. De aceea, asigurările RCA sunt făcute pentru a ne scăpa de această grijă financiară.

Despăgubirile RCA

Legea 132/2017 spune că despăgubirea se face prin intermediul unui document care formulează pretențiile de despăgubire. Acest document este o cerere înaintată către asiguratorul care a încheiat poliția de asigurare.

Procesul de despăgubire se face de comun acord, iar drepturile persoanelor care au suferit prejudicii trebuie să fie respectate. Pașii pentru procesul de despăgubire sunt:

  • Se va notifica asiguratorul cu privire la dauna produsă, imediat după producerea ei.
  • Se vor aviza și constata daunele la unitatea teritorială asiguratorului.
  • Se va deschide o procedură cu privire la efectuarea investigațiilor, în baza unui raport realizat de un expert autorizat.
  • Se vor comunica valorile maxime pentru despăgubire de către asigurator. În acest caz, păgubitul are dreptul de a solicita înlocuirea temporară a mașinii, dar și decontarea cheltuielilor de transport pentru vehiculul avariat.
  • Se primește ofertă de despăgubire după un interval de maximum 30 de zile. În cazul unui accept, plata se va face într-un termen de 10 zile.

Asigurările în vederea înmatriculării

Indiferent că tocmai ai achiziționat o mașină nouă sau una la mâna a doua, legea impune încheierea unei polițe RCA. Pentru a întocmit dosarul de înmatriculare, vei avea nevoie de o poliță RCA încheiată.

Pentru o mașină abia achiziționată vei avea nevoie de cartea de identitate a vehiculului și de actul tău de identitate.

Pentru o mașină nouă va avea nevoie de factura eliberată de vânzător, iar pentru mașinile second hand vei avea nevoie de contractul de vânzare-cumpărare și de fișa de înmatriculare pe care obții de la Direcția de Taxe și Impozite Locale.

 

Daca ti-a placut articolul, te astept cu un Like pe pagina mea de Facebook.

Citeste si

Niciun comentariu

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

x
Sustine-ma cu un like!