Ingrijirea cainilor

9 Modalități de a proteja patrupezii vara – Ai grijă de câinele tău!

mai 23, 2018

Pentru că primăvara deja s-a instalat, iar acest anotimp este unul destul de periculos pentru animalele de companie, m-am gândit să fac o listă cu sfaturi esențiale. Dacă vrei să afli cum să ții câinii departe de boli, de paraziți, dar și să citești câteva trucuri pentru a îi proteja de caniculă pe timp de vară, te invit să urmărești acest articol.

De când îl am pe Ares pot să spun că am învățat o mulțime de lucruri despre câini. Sunt lucruri pe care unii stăpâni le consideră normale, însă nu toată lumea le cunoaște. Aceste sfaturi esențiale te pot ajuta să îi salvezi viața patrupedului.

Anotimpul cald ne afectează atât pe noi, cât și pe patrupezi

Cred că animalele noastre de companie sunt mai afectate decât noi de venirea caniculei. Vara, ei se protejează de căldură prin respirația accelerată și prin pernuțele labelor. Restul lucrurilor care îi ajută să se protejeze de temepraturile mari pot fi făcute doar de noi.

1. Hidratarea este esențială în lupta cu temperaturile ridicate

Știu că acesta pare un sfat banal, însă veți fi surprinși să aflați că există persoane care uită să le lase apă suficientă animalelor de companie sau care uită să le schimbe apa.

Câinii au nevoie de acces permanent la un bol cu apă proaspătă, potabilă și curată. Poți să îi amesteci apa de la temperatura camerei cu apa din frigider, dar ai grijă să nu îi dai să bea apă prea rece, mai ales dacă animalul este înfierbântat.

Dacă patrupedul tău stă mai mult pe afară, asigură-te că bolul cu apă stă la umbră și verifică vasul în mod regulat.

2. Plimbările lungi pe timp de vară sunt esențiale, dar și periculoase

Câinii au nevoie de multă mișcare, iar acum anotimpul este potrivit pentru a face acest lucru. Plimbările lungi pe timp de vară îl pot însă afecta dacă sunt făcute în miezul zilei.

Alegeți să îl plimbați mult dimineața devreme și seara târziu, atunci când asfaltul nu este fierbinte și temperatura nu îi poate afecta sănătatea. Într-adevăr, acest lucru presupune un efort din partea noastră, dar dacă vrem să îi prelungim viața, să îl menținem sănătos și să ne bucurăm de el cât mai mult timp, eu zic că merită tot efortul!

 

3. Protejează-le pielea!

Dacă patrupedul tău iubește să stea la soare pe timp de vară, îi poți aplica crema de protecție în zona urechilor, pe nas, dar și pe buze. Este destul de periculos să aplicăm crema de protecție pe buze deoarece o pot înghiți, așa că ne mai rămâne soluția de a îl urmări și așa ne putem asigura că pielea nu se înroșește în zona respectivă.

Dacă animalul de companie nu iese afară decât pentru plimbări scurte atunci când soarele este puternic, nu este cazul să aplicăm crema.

Spun că pielea lor este sensibilă deoarece razele soarelui le pot provoca și lor arsuri, mai ales dacă este vorba de câini cu blană deschisă la culoare.

Se întâmplă exact ca la oameni: persoanele cu piele deschisă la culoare se pot arde foarte repede din cauza soarelui.

Dacă patrupedul prezintă bășicuțe la nivelul pielii sau urme roșii pe timp de vară, nu ezită să ceri sfatul unui medic veterinar cât mai repede.

 

4. Primul ajutor în cazul hipertermiei

Câinele prezintă temperaturi corporale ridicate, aproximativ 40 grade Celsius, respirație greoaie, stare de oboseală, gâfâit și ochi înroșiți? Du-l într-o cameră răcoroasă, folosește câteva prosoape umede, dar evită folosirea apei foarte reci sau a cuburilor de gheață. Apa rece și gheața pot să înguste vasele de sânge și să împedice atenuarea temperaturii corpului.

Între timp, cheamă medicul veterinar pentru a te asigura că patrupedul tău nu prezintă riscuri serioase deoarece hipertermia reprezintă un caz de urgență.

 

5. Evită să lași câinele în căldură!

Pentru că patrupezii nu transpiră decât foarte puțin, prin pernuțe, ei depind de respirația lor care îi ajută să schimbe aerul cald din corpul lor cu aer rece de afară. Exact ca atunci când o persoană trage în piept o gură de aer rece.

Când să ne facem griji?

Atunci când temperatura de afară este la fel de ridicată sau mai ridicată decât temperatura corpului – cum ar fi în interiorul unei mașini parcate la soare – cânii riscă să facă accident vascular cerebral cauzat de căldură. 

Au existat cazuri în care, deși câinii au rămas în mașină cu aerul condiționat pornit, au murit. De ce? Aerul condiționat nu mai avea putere să dea aer rece și a început să dea aer cald.

Evitați să lăsați câinii în mașină nesupravegheați atunci când temperatura de afară depășește 26 de grade Celsius.

Dacă locuiești la curte, evită să lași câinele în curte decât dacă acesta are acces la un loc umbrit și răcoros. Dacă nu, mai bine lasă-l în casă, într-o cameră răcoroasă.

protejarea cainilor vara

Protejează-i împotriva paraziților

6. Deparazitarea internă și externă, obligatorie

Deparazitează câinele extern o dată pe lună (sau la 3 luni, în funcție de recomandarea medicului și în funcție de prospectul medicamentelor), intern o dată la 3 luni și ține-l departe de locurile cu căpușe.

Atunci când ies cu Ares în parc folosesc un spray împotriva căpușelor, țânțarilor și puricilor. Chiar dacă este deparazitat, există riscul ca o căpușă să îi intre în ureche sau să îl muște și vreau să mă asigur că nu există niciun risc.

Găsiți aici mai detalii despre babesioză și despre cum o puteți combate. Este o boală extrem de periculoasă ce îți poate omorî câinele în doar 2-3 zile.

Important! Deparazitările interne și externe se fac pe tot parcursul anului, nu doar primăvara și vara!

 

7. Nu lăsa câinele să se apropie de excrementele altor câini!

Paraziții intestinali, cum ar fi viermii, se transmit prin fecale. Dacă patrupedul tău mănâncă fecalele altui câine ce are viermi, se poate îmbolnăvi și el. Ține-l departe și dezvață-l de acest obicei.

 

8. Verifică-l mereu!

Chiar dacă e deparazitat, chiar dacă folosesc spray, mereu îl verific și îl reverific pe Ares de căpușe sau de alte insecte. Verifică-l între degetele de la picioare, la pernuțe, în urechi, pe burtică, controlați orice umflătură și nu uita să îl verifici și la încheieturi.

Dacă ai găsit vreo căpușă, du-l imediat la medic. Dacă știi să o scoți, păstrează căpușa și du-o la medic pentru a verifica dacă aceasta nu are virusul bolii Lyme.

 

9. Fii atent la simptome!

Dacă patrupedul tău vomită, are diaree, observi paraziți vizibili în scaun sau pare obosit, nu ezita să îl duci imediat la medic pentru control!

Desigur, există o mulțime de alte riscuri, cum ar fi displazia de șold la câini, însă cu o vizită medicală regulată îți poți proteja câinele de boli și îl poți ajuta să aibă o viață fericită, exact așa cum ne fac ei nouă viață!

 

Suntem singurii responsabili pentru viața lor și singurii care pot să îi ajute. La finalul zilei, când îi vedem atât de entuziasmați să ne vadă, știm că toate eforturile merită făcute pentru ei!

Dacă ți-a plăcut articolul, te aștept cu un Like pe pagina mea de Facebook.

 

Citeste si

Niciun comentariu

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

x
Sustine-ma cu un like!