Alergie sau intoleranță alimentară? – Cum le diferențiem și cum le ținem în frâu
Alergiile și intoleranțele alimentare se confundă adesea, însă noi ți-am pregătit aici diferențele și câteva sfaturi utile pentru a le ține în frâu.
Ce este alergia alimentară?
Alergia alimentara apare atunci când organismul este expus la un aliment sau la o anumită substanță dintr-un aliment, tratând-ul ca pe un intrus. În acest sens, organismul transmite substanțe chimice pentru a neutraliza această substanță.
În ceea ce privește simptomele alergii alimentare, acestea pot fi ușoare, însă ele pot fi și severe. Simptomele pot să apară la orice vârstă, însă acestea sunt cele mai frecvente la bebeluși și copii.
Cele mai severe reacții alergice sunt cele care îți pun viața în pericol, așa cum este și anafilaxia. Aceasta provoacă o scăderea tensiunii arteriale și poate afecta ritmul cardiac. Ea poate fi fatală, așa că trebuie tratată prompt cu o injecție de epinefrina (adrenalină).
Dacă ești alergic la ouă, de exemplu, atunci poți opta pentru astfel de rețete cu maioneză pe care să le faci fără ouă, cu produse sănătoase.
- Apare brusc;
- Apare de fiecare dată când consumi alimentul respectiv,
- Poate fi declanșată de o cantitate foarte mică de aliment;
- Poate apărea în copilărie, dar poate să debuteze și în alte momente din viață.
Ce este intoleranță alimentară?
Intoleranțele alimentare reprezintă o sensibilitate la anumite alimente sau aditivi alimentari. În acest sens, organismul nostru are dificultăți în a le digera. Această neplăcere afectează, în mare parte, adulții. Intoleranței alimentare se manifestă mult mai rar la copii.
Intoleranței alimentare poți să fie cele la lactoză. Acestea sunt destul de neplăcute și îți oferă simptome precum balonare, gaze, greață, vărsături, dar și dureri abdominale.
- Apar treptat;
- Nu dau reacții severe care îți pun viața în pericol;
- Poate apărea doar atunci când consumi acel aliment constant;
- Poate apărea doar dacă conține o cantitate mare din alimentul respectiv.
Ce poți face pentru a diagnostica alergiile și intoleranțele alimentare și pentru a le ține în frâu
Alergiile alimentare
Alergiile alimentare pot fi declanșate chiar și de o cantitate mică din alimentul respectiv, așa că de la primele semne este bine să consulți de urgență medicul.
În ceea ce privește alergiile, este important să optez pentru testele cutanate, este ce se fac prin aplicarea pe antebraț a unui src conține alergenul respectiv.
Intoleranțele alimentare
Intoleranțele alimentare pot fi diagnosticate cu ajutorul unui jurnal alimentar. De cele mai multe ori, pacientul este rugat să își noteze ceea ce mănâncă pentru a vedea și semnele care îi apar după ce consumă anumite alimente.
De asemenea, poți opta și pentru o dietă prin eliminare. Timp de câteva săptămâni de zile, evită să consumi acel aliment pentru a vedea dacă simptomele apar și în acele zile. De asemenea, poți opta și pentru teste precum testele genetice și alte analize pe care ți le sugerează medicul.
Daca ti-a placut articolul, te astept cu un Like pe pagina mea de Facebook.
sursa foto: Pinterest
Niciun comentariu