Placeri nevinovate

Beneficii ale cafelei pentru sănătate, buna dispoziție, dar și riscuri

mai 24, 2018
beneficii ale cafelei

Cine nu iubește cafeaua? Acest elixir care nu doar că ne trezește din somn, dar ne dă și energia și cheful de viață de care avem nevoie. Mai puțin lunea, nimic nu ne poate da cheful de viață lunea.

Cafeaua este bogată în antioxidanți și substanțe benefice care ne pot menține sănătatea, dar este și gustoasă. O mulțime de beneficii în doar o ceașcă de cafea!

Studiile arată că persoanele care consumă cafea au un risc mult mai scăzut de boli. În articolul de mai jos vă prezint atât beneficiile cafelei, cât și riscurile ei, dar și studiile pe care se bazează aceste cercetări.

beneficii ale cafelei

1. Cafeaua îți dă energie și te face mai deștept! 

Cu toții știm că această băutură ne dă energie, dar studiile arată că o ceașcă de cafea ne ajută să îmbunătățim diferite funcții ale activității cerebrale.

De asemenea, cafeaua ne face să reținem lucrurile mai repede, să fim mai vigilenți, mai energici, dar și să fim mai activi.

Cel mai sănătos este să bei cafea făcută acasă, la un astfel de filtru deoarece cafeaua cumpărată nu este mereu sănătoasă.

2. Cafeaua arde grăsimile

Majoritatea suplimentelor pentru slăbit conțin cafeina deoarece cafeaua este una dintre puținele substanțe naturale care te ajută la arderea grăsimilor. Bineînțeles că o cafea făcută cu mult zahăr, lapte, frișca și caramel nu o să ajute foarte mult, însă cafeaua neagră, simplă, sporește arderea grăsimilor cu până la 29%.

3. Cafeaua îmbunătățește performanța fizică

Cofeină stimulează sistemul nervos, dar ajută și la creșterea adrenalinei din sânge. Cu toții știm că adrenalina ne ajută să depunem eforturi fizice mai mari decât de obicei, iar acest lucru duce la îmbunătățirea performanței fizice cu 11%-12%.

Bineînțeles, toate aceste lucruri se vor atinge dacă se bea o cantitate echilibrată de cafea calitativă și naturală. Fie că preferi să îți faci cafeaua la ibric sau la un espressor ca acesta, știi că băutura este făcută de către tine, în mod natural.

4. Cafeaua conține nutrienți esențiali

Această băutură pe care eu o iubesc conține o mulțime de nutrienți esențiali.

O singură ceașcă de cafea conține: 

  • 11% din Cantitatea Zilnică Recomandată de vitamina B2;
  • 6% din Cantitatea Zilnică Recomandată de vitamina B5;
  • 3% din Cantitatea Zilnică Recomandată de potasiu și mangan;
  • 2% din Cantitatea Zilnică Recomandată de magneziu și niacină;

beneficiile cafelei

5. Te protejează împotriva bolilor

Cafeaua te protejează împotriva Alzheimerului, diabetului tip ÎI sau Parkinsonului.

6. Cafeaua te ajută să lupți împotriva depresiei

Așa cum spuneam și la început, cafeaua îți dă o stare de bine pe care nicio altă băutură nu ți-o poate oferi la prima oră a dimineții.

Un studiu făcut de către cercetătorii de la Harvard spune că persoanele care au băut cafea au avut un risc cu 20% mai mic de a fi deprimați decât persoanele care nu consumau cafea deloc.

Efectele negative ale cafelei

Băută în exces, cafeaua poate dăuna serios sănătății, mai ales dacă respectiva cafea nu este naturală. Printre aceste efecte negative enumeram:

  • agitație;
  • creșterea tensiunii arteriale;
  • insomnie;
  • migrene;
  • efecte negative asupra ficatului, etc.

O cafea neagră, cu puțin zahăr, te poate ajuta să profiți de beneficiile pe care această băutură le oferă.

 

Dacă ți-a plăcut articolul, te aștept cu un Like pe pagina mea de Facebook.

 

sursa foto: Pixabay

Citeste si

Niciun comentariu

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

x
Sustine-ma cu un like!