Invatam Sanatate

Ce sunt proteinele, care sunt beneficiile lor și ce alimente conțin acești macronutrienți

martie 29, 2021
proteinele

Ce sunt proteinele, care sunt beneficiile lor și ce alimente conțin acești macronutrienți

Proteinele sunt macronutrienți ce au un rol foarte important, vital în organismul nostru. Descoperă ce beneficii au proteinele și unde le găsim. Organismul uman este creat din peste 10.000 de proteine diferite, proteine care se află atât în oase, cât și în mușchi, păr și piele.

Nu degeaba se spune că proteinele constituie forța și energia organismului uman. Acestea sunt esențiale pentru organismul nostru. De aceea, sportivii optează, pe lângă alimentație, pentru astfel de proteine vegetale sau astfel de batoane proteice.

Ți-am pregătit câteva informații utile despre rolul proteinelor în organism, ce probleme putem avea dacă ne lipsesc acești nutrienți macro, dar si care sunt beneficiile lor.

Rolul proteinelor în organismul uman

Așa cum vă povesteam puțin mai sus, proteinele reprezintă energia și forța mușchilor. Cu toate acestea, nu doar sportivii de performanță au nevoie de proteine în organism, ci cu toții avem nevoie de acești macronutrienți. Lipsa proteinelor din hrană poate duce la scăderea imunității în organism, la pierderea mesei musculare, dar si la slăbirea inimii.

Mai mult decât atât, deficiența aceasta de proteine poate duce și la alte probleme de sănătate precum probleme grave cu sistemul respirator.

De unde ne luăm proteinele necesare pentru un organism sănătos

Vestea bună este că proteinele se găsesc în multe alimente pe care noi le consumăm constant. De aceea, nu trebuie să vă faceți griji dacă și voi consumați aceste alimente.

Alimentele bogate în proteine sunt și cele de origine animală, dar și cele de origine vegetală.

Ouăle – Ouăle sunt unele dintre cele mai cunoscute alimente bogate în proteine. Le puteți consuma la micul dejun sau in diferite mâncăruri.

Carnea de pui și curcan – Sănătoasă și delicioasă, carnea de pui, dar și cea de curcan este bogată in proteine.

Laptele și iaurtul – Alte alimente bogate în proteine sunt laptele și iaurtul. Acestea conțin nu doar proteine, ci și calciu. Un beneficiu dublu pentru organism.

De asemenea, alte alimente bogate în proteine sunt: nucile și semințele, carnea de porc, soia, peștele, fructele de mare, fasole, linte, grâu, porumb, orez, carnea de vită și carnea de miel, dar și quinoa.

Beneficiile proteinelor în organismul nostru

Pe lângă faptul că sunt esențiale, proteinele au și beneficii extrem de utile.

Ele susțin creșterea țesuturilor, fiind necesar acest lucru atât în sarcină, cât și persoanelor cu sistem imunitar mai slab. De asemenea, proteinele ajută și vârstnicii, sportivii sau persoanele care au trecut printr-o operație să se recupereze mai repede.

Proteinele sprijină reacțiile biochimice din organism, reglează nivelul pH-ului, susțin echilibrul fluidelor și stimulează imunitatea.

mancare sanatoasa

Dacă ți-a plăcut articolul, te aștept cu un Like pe pagina mea de Facebook.

Citeste si

Niciun comentariu

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

x
Sustine-ma cu un like!