Invatam

Ce trebuie să știi dacă circuli cu bicicleta în oraș – Reguli de bază

octombrie 26, 2018
bicicleta in oras

Chiar dacă alegi să mergi cu bicicleta în fiecare zi sau poate mai rar, este necesar să cunoști câteva reguli de circulație, dar și care sunt drepturile și obligațiile tale.

Respectarea regulilor te va ajuta atât pe tine, cât și pe ceilalți participanți la trafic. Bicicleta intră în categoria vehiculelor, iar tu trebuie să respecți legislația rutieră atunci când circuli pe drumurile publice.

O regulă principală este aceea că nu ai voie să circuli cu bicicleta pe troturat, cu excepția cazului în care acesta are o pistă specială pentru bicicletă. În concluzie, ai voie să circuli doar pe pista special amenajată sau pe acostament (pe partea laterală a șoselei), respectând sensul de mers. Și, bineînțeles, nu ai voie să circuli cu bicicleta pe autostradă.

Echipamentul corespunzător

Dotările obligatorii, potrivit reglementărilor din Regulamentul de aplicare al Codului Rutier, atunci când circuli cu bicicleta sunt:

– sistemul de frânare;

– ghidon funcțional;

– far alb sau galben poziționat în partea din față a bicicletei care să îți ofere vizibilitate;

– far roșu poziționat în partea din spate, vizibil pentru vehiculele din spate;

– dispozitive fluorescente-reflectorizante în partea din spate a bicicletei, dar și pe spițele roților;

– claxon.

De asemenea, folosește un astfel de echipament în care să îți ții lucrurile personale pentru că acestea pot să iasă ușor din buzunare și le poți pierde.

Obligațiile bicicliștilor

Atât în București, cât și în alte orașe mari și mici se întâmplă incindente neplăcute în trafic din cauza participanților care nu sunt atenți. De aceea, trebuie să cunoști care îți sunt drepturile, dar și care îți sunt obligațiile în trafic.

Dacă circuli cu bicicleta, obligațiile tale sunt:

– Trebuie să ai întotdeauna asupra ta actul de identitate;

– Trebuie să îți dotezi bicicleta conform Codului Rutier și regulamentului impus aici;

– Circulația în paralel cu alt biciclist este interzisă, ea fiind permisă doar în cazul unui concurs organizat;

– Dacă vizibilitatea este redusă sau iluminatul public nu funcționează, îmbrăcămintea cu elemente fluorescente-reflectorizante este obligatorie.

Găsești AICI un articol complet în care poți citi și care sunt interdicțiile bicicliștilor, conform reglementărilor din Codul Rutier.

Mersul pe bicicletă când vremea este nefavorabilă

Ai grijă că, atunci când ploua să nu frânezi brusc, să ai apărători în față și în spatele bicicletei și să porți ochelari de ciclism pentru a te feri de ploaie, dar și de noroiul care poate să sară de pe roțile bicicletei.

Iarna, optează pentru haine care să nu te incomodeze, dar echipează și bicicleta cu anvelope speciale pentru iarnă, care au ținte metalice încorporate în cauciuc.

Mersul pe bicicletă este plăcut, te ajută să scapi de aglomerația din oraș și să ajungi mai repede la destinație.

 

Dacă ți-a plăcut articolul, te aștept cu un Like pe pagina mea de Facebook.

 

Citeste si

Niciun comentariu

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

x
Sustine-ma cu un like!