Invatam

Ce trebuie să știi dacă decizi să lucrezi pe cont propriu

noiembrie 24, 2018
lucrezi pe cont propriu

Fiecare dintre noi își dorește să aibă propria afacere, să lucreze singur și să fie independent din punct de vedere financiar. Acest lucru nu este atât de ușor pe cât pare și presupune multă responsabilitate din partea ta, dar și motivație și organizare. Cu puțină voință însă, lucrurile pot lua o întorsătură frumoasă și poți avea propria afacere de pe urma căreia să îți câștigi existența.

Dacă te-ai decis să renunți la job-ul pe care îl ai și să îți deschizi o afacere, află care sunt pașii pe care trebuie să ii parcurgi de AICI. Dacă încă nu te-ai decis dacă să optezi pentru un SRL sau un PFA, citește articolul în continuare și decide-te pe baza informațiilor pe care le vei găsi aici.

Ce este o persoană fizică autorizată?

PFA – Persoana Fizică Autorizată te ajută să îți poți desfășura activitatea economică cu scop lucrativ, fără personalitate juridică. Pentru a te încadra și a te înregistra ca PFA, trebuie:

  • să fii cetățean al unui stat membru UE;
  • să ai minim 18 ani;
  • să nu ai sancțiuni aplicate ca urmare a încălcării legilor financiare;
  • să ai drept de folosință sau de proprietate asupra unui spațiu, spațiu ce va fi viitorul sediu profesional.

sfaturi pentru persoanele care vor sa lucreze de acasa

Avantajele și dezavantajele PFA și SRL

Unul dintre avantajele PFA este că e unul dintre cele mai simple sisteme de gestiune contabilă și te poți ocupa de acte fără să fii nevoit să angajezi un contabil. De asemenea, înființarea unui PFA este mai simplă decât înființarea unui SRL deoarece ai mai puțini pași de urmat față de alte forme de organizare.

Costurile sunt mai mici față de un SRL, la PFĂ trebuie doar să plătești costurile unui astfel de notar și ale unui avocat, dacă este cazul

Dezavantajul unui PFA este că trebuie să plătești 10% impozit din venitul net, respectiv din venitul brut, ceea ce înseamnă impozite mai mari decât alte forme de organizare.

Avantajul unui SRL este că este ușor de înființat, dar și ușor de întreținut dacă ai activitate, însă dezavantajul unui SRL este că acesta este greu de desființat, iar costurile sunt și ele destul de mari. Costurile înființării unui SRL sunt de aproximativ 600 lei, taxe ce se plătesc la ORC – Oficiul Registrului Comerțului.

lucrezi pe cont propriu

Indiferent care este forma de organizare pe care o alegi, încrederea în sine și curajul sunt cele mai importante atunci când decizi că vrei să lucrezi pe cont propriu! Alege să fii curajos și diferit!

 

Dacă ți-a plăcut articolul, te aștept cu un Like pe pagina mea de Facebook.

Citeste si

Niciun comentariu

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

x
Sustine-ma cu un like!