Invatam Retete

Cea mai bună și simplă rețetă de pâine de casă cu maia

decembrie 30, 2021

Cea mai bună și simplă rețetă de pâine de casă cu maia

Pâinea, probabil cel mai consumat aliment, nu lipsește niciodată din casele oamenilor. Însă, ce ai spune să renunți la pâinea din comerț și să prepari tu cea mai apetisantă, pufoasă și aromată pâine?

Știu, probabil ai încercat o mulțime de rețete găsite pe internet sau în cărțile de bucate, însă rezultatul nu a fost cel așteptat. Ei bine, îți promit că această rețetă nu o să te dezamăgească! 

O pâine de casă vine cu ceva la pachet: un miros apetisant, un sentiment unic, dar și o atmosferă mult mai frumoasă în jurul mesei. 

Pâine cu maia și făină de secară

Pentru această rețetă vei avea nevoie de:

  • 200 grame de făină de secară;
  • 2 lingurițe de sare;
  • 540 – 550 de grame de făină de grâu;
  • 30 de grame de maia activă;
  • Un vârf de cuțit de zahăr alb.

Cum se prepară?

Primul pas constă în pregătirea prefermentului. Acesta are nevoie de aproximativ 9 ore pentru a se dizolva. Pune 30 de grame de maia activă într-un bol, adaugă 200 de grame de făină de secară, 200 de grame de apă și 40 de grame de făină de grâu. Amestecă bine toate ingredientele și acoperă castronul. 

În alt castron încăpător vei pune:

  • Prefermentul;
  • 300 de grame de apă;
  • 500 de grame de făină albă.

Amestecă totul cât mai bine și acoperă vasul. După o oră, adaugă sarea, zahărul și frământă întregul aluat. Lasă aluatul timp de 30 de minute, iar apoi poți începe să îl „împachetezi”. Repetă acest procedeu de aproximativ 3 ori, cu pauze de 30 de minute. 

A venit momentul să modelezi pâinea

Răstoarnă aluatul pe blatul de lucru. Acesta trebuie să fie presărat cu făină pentru a putea manevra cât mai bine viitoarea pâinică. Formează 2 sfere, încercând să aduci marginile aluatului spre mijloc. Acoperă pâinicile aproximativ 30 de minute.

Dospirea finală

Dospirea finală este o etapă care nu trebuie să lipsească din această rețetă! Ai nevoie de o formă specială sau de un coșulet din nuiele. Așează pâinicile bine pudrate cu făină și adaugă fiecare formă într-o pungă încăpătoare din plastic. Este recomandat să le lași acolo timp de 2 ore. 

Coacerea

Preîncălzește cuptorul la 250 de grade Celsius. În momentul în care cuptorul s-a încălzit, pune păinicile pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, însă nu înainte de a le cresta cu ajutorul unui cuțit.  

Acestea trebuie să stea la cuptor la 250 de grade Celsius timp de 15 minute, iar apoi încă 15-20 de minute la 220 de grade Celsius. 

Lasă pâinile pe un grătar la răcit și încearcă să reziști tentației. Acestea nu trebuie tăiate până nu se răcesc complet. Nu vrem să compromitem rețeta chiar acum la final, corect?

Chiar dacă la prima vedere procedeul poate părea complicat, după 2, 3 pâini realizate, totul se va transforma într-o adevărată rutină. În plus, nu vei mai vrea să vezi pâinea din comerț. Gustul nu se compară, vei observa acest lucru!

 

Daca ti-a placut articolul, te astept cu un Like pe pagina mea de Facebook.

Citeste si

Niciun comentariu

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

x
Sustine-ma cu un like!