Invatam

Cum alegem vinul potrivit în funcție de preparatul servit

septembrie 27, 2020
vinul potrivit

Cum alegem vinul potrivit în funcție de preparatul servit

Alegerea vinului potrivit este influențată de mai mulți factori. De la anotimp, până la mâncarea servită, dar și ocazie, toți acest factori te ajută să iei decizia de a alege vinul ideal pentru o seară nemaipomenită.

Vinul alb

Vinul alb este asociat cu mâncărurile ușoare, acele mâncăruri foarte puțin colorate. De exemplu, vinul alb se potrivește perfect cu un pește, pui sau altă carne albă de pasăre, dar și cu sosuri galbene sau albe.

Vinul roșu

Vinul roșu se potrivește de minune cu preparatele din carne roșie: vită, porc, vânat, dar și cu sosurile închise la culoare.

Cu toate acestea, preparatele din carne roșie care sunt ceva mai grele se asociază, mai degrabă, cu un vin mai corpolent, plin de extract, bine structurat. O friptură proaspătă se potrivește de minune cu un vin Cabernet.

Vinul spumant

Vinul spumant se potrivește foarte bine cu preparatele sărate. Ne putem gândi la clasica asociere a brânzeturilor cu mucegai cu un vin de Porto. Vinul oferă mâncării o savoare mai nuanțată, mai interesantă.

Atunci când alegem aroma, este important să producem un echilibru complementar între vin și mâncare.

Temperatura ideală pentru a servi vinul

Acum că am învățat cu ce preparate să asociem vinul, ai grijă să servești băutura la temperatura ideală. Un vin alb se va servi la o temperatură de 10-12 grade Celsius, vinul rose se poate servi la o temperatură de maximum 14 grade Celsius, în timp ce vinul roșu se servește la temperatura camerei.

Atunci când vorbim despre un vin spumant, temperatura ideală pentru a îl servi este de maximum 8 grade Celsius.

În concluzie, vreau să mai adaug câteva reguli de care să ții cont atunci când alegi un vin bun, potrivit felului de mâncare pe care îl servești:

1. Vinul trebuie să fie întotdeauna mai dulce decât preparatul servit.

2. Alege o intensitate a vinului cel puțin la fel de puternică și tare ca intensitatea mâncării servite.

3. Vinul roșu se potrivește cel mai bine cu o carne roșie, însă ai grijă la corpolența vinului servit, dar și la cantitatea de grăsime pe care o are carnea.

4. Vinul alb se potrivește cu mâncărurile mai slabe, ceva mai light: pește, pui, curcan, în timp ce vinul alb se potrivește atunci când servești o mâncare ceva mai consistentă sau carne ce are și grăsime.

 

Dacă ți-a plăcut articolul, te aștept cu un Like pe pagina mea de Facebook.

Citeste si

Niciun comentariu

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

x
Sustine-ma cu un like!