Evenimente

Cum a fost la Biz Innovation Forum

aprilie 19, 2016

Va povestesc, destul de tarziu, cum a fost la conferinta Biz Innovation Forum, de pe data de 6 aprilie 2016. Aceasta editie a fost dedicata inovatiilor tehnologice si conceptului de „sharing economy”, despre care urmeaza sa va povestesc in urmatoarele randuri.

Toata lumea doreste sa inoveze, insa nu toti reusesc. Marta Usurelu, redactor-sef si actionar majoritar la revista Biz, ne-a spus o definitie foarte interesanta: „Inovatia este pasiunea pe care o pune un om in ceea ce face, in ideile sale”. Daca stam sa ne gandim, acest lucru este adevarat pentru ca atunci cand iti doresti sa vii cu ceva nou, fie ca este vorba de o idee de afacere sau o imbunatatire pe care sa o aduci afacerii tale, ori ca vorbim de ceva nou adus in viata noastra, ideile pe care le avem ne incanta si ne dorim sa ne dam toata silinta pentru ca ideea noastra sa fie exact cum ne-am imaginat-o.

O idee buna este usor de recunoscut de catre oricine pentru ca ea te face sa te simti mai bine, sa iti doresti sa fii implicat in acea idee. Invitatii de la conferinta au fost oameni din domenii de actualitate, oameni de la care avem multe de invatat.

O sa incep cu Andrei Pitis, Fondator si CTO la Vector Watch, o companie care promoveaza ceasul inteligent. Bineinteles ca am avut ocazia sa testam cateva dintre modele, iar Gulia, pe care o gasiti aici. a fost foarte subtila in ceea ce priveste cadoul pe care si-l doreste pentru ziua ei de nastere. :))

De la Fondatorul Vector Watch am aflat ca putem incuraja inovatia informandu-ne pentru ca este important sa cunosti foarte bine domeniul in care lucrezi si spatiul in care te misti. De retinut, nu-i asa? „Inovatia inseamna idei, iar ideile inseamna greseli. Trebuie sa li se permita oamenilor sa greseasca, sa aiba timp sa se gandeasca la ce a determinat greseala”, a declarat Andrei Pitis. Daca oamenii vor trai cu frica de a nu gresi si de a nu o da in bara, nu vor incerca nimic nou. Este important sa ai curajul sa gresesti.

Un lucru important de retinut a fost sfatul in ceea ce priveste alegerea angajatilor pe care l-am aflat de la Andrei Pitis. Cand a fost intrebat cum selecteaza ei viitorii angajati, pe ce principii se bazeaza, fondatorul Vector Watch a spus: „Noi am selectat oamenii conform proiectelor la care acestia au participat, iar daca au avut un StartUp este un bonus. Cel mai usor este sa te bazezi pe intuitie, dar acest lucru il poti face doar daca alegi oamenii care lucreaza in acelasi domeniu in care lucrezi si tu.” Un sfat bun pentru viitorii angajati: implicati-va in proiecte frumoase din care sa invatati cat mai mult, iar pentru angajatori: bazati-va pe intuitia voastra!

Cat despre sharing economy, inovatiile tehnologice, explozia internetului si a retelelor sociale au dat nastere acestui concept nou. Desi este un domeniu nou, aceasta economie colaborativa, in care oamenii pun impreuna resurse, a existat dintotdeauna. Acum a capatat insa o alta forma, bazata pe tehnologie si pe conectivitate, care o face scalabila si transparenta, indiferent ca vorbim de startup-uri, consumatori, orase sau economii locale.

Printre speakerii care se implica in acest concept si care il promoveaza se afla:  Anca Herasim – Director Executiv la Camera de Comert Americana din Romania, Octavian Badescu – Founder Sameday Courier si Lokko, Iulian Padurariu – Cofondator si CEO, Pony Car Sharing, dar si invitati internationali precum: Kalle Palling – Chairman, European Union Affairs Committee Estonia si initiator legislatie ride-sharing, Varujan V. Pambuccian, Presedinte, Comisia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatii, Camera Deputatilor si Thomas C. Knobel, Fondator WowApp si Robbie Khazzam, CEE Regional Manager la Uber.

Pe principiul sharing economy se bazeaza si Uber, Robbie Khazzam declarand: „Trebuie sa inlaturam ideea ca putem sa mergem doar cu masina noastra sau sa dormim doar in patul nostru”.

Citeste si

2 Comentarii

 • Raspunde Gulia aprilie 19, 2016 at 10:33 pm

  Subtila si amabila….nici macar nu am insistat pe un model anume :))
  Anyway, congrats pentru articol! Foarte informat, asa cum stiam ca va fi, la cate notite ti-ai luat!

  • Raspunde Simona Giosu aprilie 19, 2016 at 10:38 pm

   :)) haha, da. Multumeesc pentru feedback!

  Lasa un comentariu

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  x
  Sustine-ma cu un like!