Ares - Ingrijirea cainilor

Cum protejezi câinele de parvoviroză, boala ce poate fi fatală

septembrie 26, 2018
catel dragalas

Fiecare familie care are un patruped în casă știe că grija pentru aceștia este exact ca și grija pentru copii: vrei să îi protejezi de boli, să îi faci fericiți, să îi hrănești sănătos și să ai grijă ca ei să crească sănătos.

În ziua de azi există o mulțime de boli periculoase, boli ce pot fi fatale pentru blănoșii noștri. Parvoviroza este una dintre ele. Cine a avut această problemă, știe că parvoviroza nu este o boală ușoară, ci este virală și extrem de contagioasă.

Ce este parvoviroza?

Să o luăm cu începutul. Parvoviroza canină (CPV) este o boală virală contagioasă care afectează, în general, cățeii cu vârsta între 6 săptămâni și 6 luni, dar poate să apară și la cățeii care au vârsta de până în 10 luni. Dacă parvoviruza apare la câinii adulți, ea nu cauzează probleme atât de mari deoarece aceștia au imunitatea mai puternică, mai crescută.

În timp ce parvoviroza apărută la adulți nu este atât de periculoasă și poate fi vindecată folosind medicamente din astfel de farmacii veterinare, virusul apărut la puiuți este mult mai periculos. Din păcate, atunci când apare, de cele mai multe ori parvoviroza cauzează moartea.

Cum acționează parvoviroza?

Virusul atacă rapid și afectează tractul intestinal, dar Parvovirusul poate să afecteze și mușchiul inimii. Asta înseamnă că, dacă cățelul trece cu bine peste această boală este posibil ca el să aibă probleme cu inima pentru tot restul vieții.

Tipuri de parvoviroză

Parvoviroza se poate manifesta cardiac sau intestinal.

Parvoviroza cu manifestare cardiacă este mai rar întâlnită. În cazul acesta, virusul afectează mușchiul inimii și mușchiul animalelor nefiind destul de puternic și de dezvoltat, nu rezistă. De aceea, virusul este fatal.

Parvoviroza cu manifestare intestinală afectează tractul intestinal. Virusul este transmis, de obicei, prin fecale sau prin atingerea pământului infectat. De aceea, cățeii nevaccinați nu au voie să intre într-un mediu infectat.

Important de reținut! Dacă blănosul tău a supraviețuit parvovirozei, el poate transmite virusul prin fecalele sale, până la 3 săptămâni. Fii foarte atent! Explic puțin mai jos ce poți face pentru a nu infesta și alți căței. 

Simptomele parvovirozei

Această boală are o perioadă de incubare de 5-14 zile. Asta înseamnă că abia după 5-14 zile de la expunerea la virus vei observa simptomele bolii.

Care sunt simptomele? Este vorba de: vomă, diaree, febră, letargie (somn adânc, inactivitate, stare de moleșeală foarte ciudată), dar și scaune cu sânge.

Cum poți evita această boală?

1. Nu lăsa cainele afară dacă nu are schema de vaccin completă!

De cele mai multe ori, stăpânii nu ascultă sfatul medicului de a ține câinele în casă atunci când este nevaccinat. Puiuții trebuie ținuți în casă încă 14 zile după ce li s-a făcut ultimul vaccin, în funcție de sfatul medicului veterinar.

2. Du-l la medic la timp!

Ai grijă ca patrupedul tău să aibă vaccinurile făcute la timp pentru a evita contactarea virusului. Respectă schema de vaccinare pe care ți-a recomandat-o medicul!

catel dragalas

3. Ai grijă la fecalele altor caini!

Nu lasă câinele să mănânce fecale, dacă a făcut acest lucru du-l imediat la medic și încearcă să îl dresezi pentru ca el să se dezobișnuiască de acest obicei.

Nu îl lăsa în medii murdare pentru a îl proteja atât de parvoviroză, dar și de alte boli periculoase precum este babesioza. (Află de AICI totul despre căpușe și despre babesioză)

Ce faci dacă cățelul a fost deja afectat?

Ai grijă să duci blănosul imediat la veterinar pentru a i se face toate analizele, iar dacă acesta a trecut cu bine peste boală și a terminat cu bine tratamentul indicat de medic, atunci ai grijă să decontaminezi zona infectată.

Decontaminarea zonei infectate

Gândește-te că nu vrei ca alți cățeluși să se îmbolnăvească și să ia acest virus periculos. Virusul parvovirozei poate să reziste în pământ cam 1 an de zile. De aceea, pentru a evita îmbolnăvirea altor câini, timp de 7-10 zile după ce a fost vindecat, dar și în timpul tratamentului, ai grijă să strângi scaunul cățelului tău și, în plus, în locul respectiv să dai cu o soluție cu apă și clor. Poate fi un efort destul de mare, însă nu vrei ca alți oameni cu blănoșii lor să treacă prin această experiență cumplită.

De asemenea, ai grijă ca blănosul tău să nu ia contact cu vreun câine nevaccinat, cel puțin 6 luni după vindecare.

Parvoviroza cănina nu afectează oamenii, dar nici alte specii de animale, în afară de câini.

Vaccinarea și profilaxia sunt singurele metode de prevenție.

Tu ai trecut prin această experiență? Aștept să îmi povestești, folosind secțiunea comentariilor de mai jos.

 

Dacă ți-a plăcut articolul, te aștept cu un Like pe pagina mea de Facebook.

sursa foto: Pixabay

Citeste si

Niciun comentariu

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

x
Sustine-ma cu un like!