Învățăm Sănătate

De ce este extrem de important să ai parte de un somn de calitate

ianuarie 30, 2023
somn

De ce este extrem de important să ai parte de un somn de calitate

Un somn de calitate joacă un rol esențial pentru sănătatea noastră, dar și pentru buna dispoziție pe care o avem zi de zi. Felul în care te simți atunci când te trezești depinde de ceea ce se întâmplă în somn.

În timpul somnului, organismul nostru lucrează pentru a îi oferi creierului toate uneltele de care are nevoie pentru a funcționa în mod normal și sănătos.

Despre somn și beneficiile lui

Fie că vorbim despre un pui de somn sau despre o noapte de dormit, după somn nu poți să te trezești nervos. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că organismul nu eliberează cortizol în timp ce dormi.

Cortizolul este cunoscut și sub numele de „hormonul stresului”, hormon ce nu este eliberat atunci când dormim. De aceea, o să observi că atunci când te culci nervos, te vei trezi mult mai calm.

Cu toate acestea, beneficiile somnului nu se opresc aici.

Te ajută să îți menții greutatea corporală

Ai auzit de multe ori că pentru a slăbi sunt importante alimentație, mișcare, dar și somn. Privarea de somn crește nivelul de grelina, un hormon peptidic care ne stimulează apetitul.

Pe lângă toate acestea, lipsa de somn nu îți va oferi energia de care ai nevoie pentru a face orice fel de mișcare. Pentru a compensa toate aceste lucruri, organismul cere alimente ce sunt bogate în zahăr și grăsimi pentru a suplini deficitul caloric.

Stresul și lipsa somnului pot duce și la condiții precum psoriazis sau erupții cutanate ce pot apărea pe bază de stres și anxietate.

Dacă observi că ai probleme cu insomniile, medicul s-ar putea să-ți recomande melatonina, un hormon ce se secretă natural în organismul nostru, dar care poate fi și sintetizat în laboratoare pentru persoanele care au deficiențe.

Somnul te ajută să fii mai productiv

Somnul este important și este legat de multe aspecte ce țin de funcționalitatea creierului. Productivitatea, concentrarea, dar și performanța sunt toate afectate negativ atunci când nu dormim.

Mai mult decât atât, atunci când dormim suficient, iar somnul nostru este calitativ ne putem concentra mai mult, dar și performa mai bine.

Te ajută să îți menții inima sănătoasă

Adulții au nevoie de cel puțin 8 ore de somn pe noapte. Există mituri care spun că adulții pot dormi chiar și 6 ore, însă acest lucru nu este sănătos pentru organismul nostru.

Calitatea, dar și cantitatea somnului te ajută să îți menții inima sănătoasă și să o ții departe de riscuri și condiții medicale.

 

Este important să dormi 8 ore pe noapte, să nu te culci mai târziu de ora 23:00 și să dormi într-o încăpere unde temperatura nu depășește 20°C. Mai mult decât atât, este recomandat și ca în încăperea unde dormi să fie cât mai întuneric.

 

somn linistit

Daca ti-a placut articolul, te astept cu un Like pe pagina mea de Facebook.

Citeste si

Niciun comentariu

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

x
Sustine-ma cu un like!