Îngrijire Îngrijirea părului Îngrijirea pielii Îngrijirea tenului

Dermatita seboreică sau mătreața: cauze principale și remedii eficiente

decembrie 28, 2020
femeie care se uita in oglinda

Dermatita seboreică sau mătreața: cauze principale și remedii eficiente

Sunt convinsă că și tu ai avut cel puțin o dată probleme cu mătreața. Această afecțiune este comună și afectează, în principal, scalpul. Cu toate acestea, dermatita seboreică sau mătreața poate avea și caracteristici ceva mai neplăcute, afectând și zone precum fața, sprâncenele, urechile sau pieptul.

Această afecțiune nu este dureroasă sau contagioasă, însă poate fi neplăcută și creează disconfort, indiferent în ce zonă se manifestă. Afecțiunea apare la orice vârstă, chiar și la nou-născuți. Știu, este neplăcut, însă poate avea forme ușoare, medii, dar și forme grave. Pentru un diagnostic corect, este indicat să apelezi la un medic dermatolog.

Cum se manifestă dermatita seboreică

Recunoaștem ușor dermatita seboreică prin simptome precum roșeața, piele grasă, mâncărime, senzație de disconfort și scuame alb-gălbui. Poate să treacă de la sine, dacă este o formă ușoară, sau poate să dispară apoi să revină.

Formele blânde implică descuamări fine, acea formă de mătreață care se tratează cu un șampon din farmacie. Cu toate acestea, există și leziuni ce sunt mai roșii, provoacă mâncărimi, iar în acest caz trebuie să mergi la medicul dermatolog.

Cauzele principale ale dermatitei seboreice

S-au făcut numeroase studii pentru a vedea ce anume declanșează această dermatită seboreică neplăcută. Cu toate acestea, cauzele nu se știu exact, însă printre ele se enumeră: stresul, oboseala, stilul de viață nesănătos, alimentația ce nu conține vitamine precum biotina, dar și modificările hormonale sau un sistem imunitar scăzut.

Remedii eficiente pentru a scăpa de această afecțiune

Dermatita seboreica este o afecțiune ce trebuie tratată la medicul dermatolog. Cu toate acestea, înainte de a ajunge la medic poți încerca acasă câteva tratamente, mai ales atunci când vine vorba de o formă ușoară.

În ceea ce privește tratamentul, medicul îți poate recomanda creme, șampoane și unguente pentru a ține sub control inflamațiile. Acestea conțin ingrediente precum: hidrocortizon, desonide sau alți corticosteroizi. De asemenea, specialistul îți poate recomanda și șampoane antifungice sau produse ce conțin 2% ketoconazol.

Prevenirea dermatiei seboreice

Dermatita seboreica poate fi prevenită cu anumite schimbări pe care să le faci în stilul de viață. Mănâncă mai multe fructe și legume ce vor înlocui lactatele și alte produse de origine animală. De asemenea, folosește un șampon ce conține acid salicilic, gudron și sulfură de seleniu de aproximativ 2-3 ori pe săptămână.

Atenție! Șampoanele ce conțin gudron pot decolora părul deschis la culoare.

Nu în ultimul rând, evită produsele de styling pentru că acestea pot să înrăutățească aspectul scalpului tău. Ai grijă și la căciulile pe care le porți. Acestea trebuie să fie făcute din bumbac și să nu fie foarte strâmte pentru a lăsa scalpul să respire.

ingrijirea parului

 

Dacă ți-a plăcut articolul, te aștept cu un Like pe pagina mea de Facebook.

Citeste si

Niciun comentariu

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

x
Sustine-ma cu un like!