Sanatate

Despre sănătatea ochilor: ce activități afectează vederea și cum o putem îngriji

decembrie 28, 2020
sanatatea ochilor

Despre sănătatea ochilor: ce activități afectează vederea și cum o putem îngriji

Cunoaștem cu toții expresia „o să am grijă ca de ochii din cap”. Cu toate acestea, câte dintre activitățile pe care le întreprindem afectează sănătatea ochilor și ce măsuri luăm pentru a evita acest lucru? Vederea este unul dintre cele mai prețioase lucruri atunci când vine vorba de sănătatea noastră.

Pe măsură ce trece timpul, vederea poate fi afectată de diferite activități. Descoperă cum poți avea grijă de sănătatea ochilor tăi, urmând sfaturile din acest articol.

Ai grijă la timpul petrecut în fața monitoarelor

În ultimii ani, tehnologia a avansat enorm, iar noi petrecem din ce în ce mai mult timp în fața monitoarelor. Fie că vorbim de televizor, smartphone, smartwatch, tabletă sau laptop, ochii trebuie să focalizeze permanent, să se alineze cu ceea ce citești și să se acomodeze.

Acest efort poate dăuna vederii tale pe termen lung. Încearcă să reduci cât poți de mult timpul petrecut în fața monitoarelor. De asemenea, atunci când lucrezi la calculator, folosești ochelari cu protecție pentru ecrane.

Poziția corectă pe care o ai când lucrezi la calculator

Pentru a avea grijă de sănătatea ochilor tăi, dar și de sănătatea fizică, păstrează o distanță de 60-70 cm între ochi și monitorul calculatorului. De asemenea, ai grijă să ții spatele mereu drept.

Distanța dintre ochi și telefonul mobil trebuie să fie de cel puțin 30 de cm, iar distanța dintre ochi și tabletă de cel puțin 40 de cm.

Ce facem atunci când simțim că vederea ne este afectată

Un control oftalmologic te poate proteja, dar te ajută să și previi anumite afecțiuni. Acum tehnologia a avansat foarte mult și astfel de operatie cataracta sau operatii laser ochi se fac acum ușor, rapid și fără dureri.

Ajustează luminozitatea ecranelor

Atunci când ești la laptop, monitor sau telefon, ajustează luminozitatea astfel încât această să nu fie prea puternică. Dacă ții mâna deasupra ochilor, că atunci când te protejezi de soare și simți o ușurare atunci când privești ecranul telefonului, înseamnă că lumina este prea puternică.

Protejează ochii de razele UV

Alege ochelari de soare cumpărați din magazinele de optică medicală. Aceștia au pe ochelari marcajul CE – Confort normelor UE, marcaj care asigura faptul că ei te protejează de radiațiile UV.

Cum poți antrena sănătatea ochilor

Pentru a te asigura că îți păstrezi vederea sănătoasă, alege următorul exercițiu. După ce ai lucrat aproximativ 20 de minute la laptop, privește către un obiect îndepărtat timp de 20 de secunde. Acest lucru te va ajuta să antrenezi mușchii oculari și să înlături starea de oboseală.

 

Dacă ți-a plăcut articolul, te aștept cu un Like pe pagina mea de Facebook.

sursa foto: Pixabay

Citeste si

Niciun comentariu

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

x
Sustine-ma cu un like!