Placeri nevinovate

Diferența dintre scotch, whiskey, whisky, bourbon și rye

februarie 26, 2019
David Beckam whiskey

Diferența dintre scotch, whiskey, whisky, bourbon și rye

Toate par la fel, nu-i așa? Fie că este vorba de denumire sau de gust, whiskey, whisky, scotch, bourbon și rye par să fie ori la fel, ori foarte asemănătoare. Ei bine, există diferențe între aceste băuturi și astăzi vreau să îți povestesc puțin despre fiecare.

Chiar dacă bei un whisky simplu, un rom sau un astfel de cognac Martell, fiecare ar trebui să cunoască istoria băuturii și procesul de fabricație pentru a îi savura mai mult aroma și pentru a ști cât de complex și meticulos este acel proces.

Despre whiskey și whisky

Whisky-ul, cu forma lui fără literă „e”, se folosește în țări precum Japonia, Canada, Scoția și India, pe când forma „whiskey” se folosește în Statele Unite ale Americii, dar și în Irlanda.

Diferența dintre cele două băuturi nu constă doar în litera folosită corect în funcție de zonă, ci și în gust. Un whisky fabricat în Scoția are un alt gust față de whiskey-ul american.

Din Scoția și Irlanda provin cele mai vechi rețete ale unui whisky de calitate și tot aici se prepară încă o băutură fină, cu aromă puternică și calitativă, cum este bautura Jameson Whisky.

Cum se prepara whiskey/whisky?

Rețeta este de cele mai multe ori aceeași. Procesul constă în fermentarea cerealelor, fie că vorbim de secară, porumb, grâu sau orz, proces al cărui rezultat este ținut în butoaie speciale, de stejar.

Tipuri de whiskey

În ceea ce privește tipul de whiskey pe care îl bem, putem alege între:

  • Tennessee whiskey, un straight bourbon produs în Tennessee, SUA, ce are minimum 51% porumb și o perioadă de învechire de cel puțin 2 ani.
  • Irish whiskey, o băutură cu puritate de cel puțin 94% și o perioadă de învechire de cel puțin 3 ani de zile.
  • Corn whiskey, o băutură cu minimum 80% porumb și o perioadă de maturare de cel puțin jumătate de an.
  • Canadian whisky, cu o perioadă de maturare de 3 ani și cu un conținut mare de distilat de secară.
  • Straight whiskey, distilat la o tărie maximă de 80% și o perioadă de maturare de 2 ani.
  • Rye whiskey, cu o aromă puțin picantă.

Despre bourbon

Pentru ca un whiskey să fie încadrat în categoria bourbon, trebuie să aibă ca materie primă porumb, cel puțin 51%, dar cel mult 80%. Dacă procentajul este mai mare de 80%, băutura devine corn whiskey.

Despre scotch

Scoth-ul este distilat și maturat în Scoția, se face din orz și are o perioadă de învechire de cel puțin 3 ani.

Scotch-ul este de mai multe tipuri: single malț, single grain, blended grain, blended malț și blended.

Despre rye

Rye este o băutură obținută din cel puțin 51% secară fermentată și are un gust puțin picant.

 

Dacă ți-a plăcut articolul, te aștept cu un Like pe pagina mea de Facebook.

 

sursa foto: Pixabay & Unsplash

Citeste si

Niciun comentariu

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

x
Sustine-ma cu un like!