Recenzii

“House of Gucci” – Despre dragoste, trădare, decadență și răzbunare

noiembrie 25, 2021

“House of Gucci / Casa Gucci” , o poveste intrigantă despre dragoste, trădare, decadență și răzbunare în lumea modei

O adevărată saga dinastică, “House of Gucci / Casa Gucci” este o poveste captivantă despre ambiție, lăcomie, trădare și crimă, plasată pe fundalul seducător al lumii modei și finanțelor înalte. O producție elegantă din punct de vedere vizual, filmul expune evenimentele care se întind pe trei decenii agitate din istoria imperiului familiei Gucci.

Regizorul filmului este reputatul Ridley Scott, povestea fiind bazată pe un scenariu semnat de Becky Johnston și Roberto Bentivegna, inspirat din cartea „The House of Gucci” scrisă de Sara Gay Forden. Din distribuție fac parte Lady Gaga, Adam Driver, Jared Leto, Jeremy Irons, Jack Huston, Salma Hayek și Al Pacino.

Un nume încărcat de istorie

Brandul Gucci este astăzi recunoscut și admirat în întreaga lume și a fost întemeiat de Guccio Gucci, care și-a deschis primul magazin de articole din piele în Florența, Italia, în urmă cu exact o sută de ani.

Povestea din film începe la sfârșitul anilor 1970, într-un moment critic din istoria faimosului imperiu italian al modei. Pe măsură ce familia Gucci și-a extins afacerea au apărut și indicii de instabilitate financiară, inovație înăbușită și ieftinirea brandului. Afacerea Gucci este supravegheată de cei doi fii ai lui Guccio Gucci, vicleanul Aldo (Al Pacino) și fratele său mai conservator și detașat Rodolfo (Jeremy Irons).

Aldo, un individ foarte tenace, nu are nicio intenție să cedeze controlul asupra brandului familiei, mai ales fiului său fantezist Paolo (Jared Leto), care pare mai interesat să devină designer vestimentarin timp ce fiul mai timid al fratelui său Rodolfo, Maurizio (Adam Driver), ar prefera să studieze dreptul decât să-și asume conducerea unui imperiu mondial al modei.

Lucrurile se schimbă când Maurizio o întâlnește pe frumoasa și ambițioasa Patrizia Reggiani (Lady Gaga) și, împotriva dorinței tatălui său, se căsătorește cu ea. Unchiul Aldo își găsește un suflet pereche în vicleana Patrizia și, împreună, îl conving pe Maurizio să-și lase deoparte ambițiile și să se alăture companiei, devenind astfel prezumtivul moștenitor.

Pentru o scurtă perioadă de timp diverșii membri ai dinastiei Gucci sunt capabili să coexiste. Dar, pe măsură ce rivalii le amenință locul de top în ierarhia modei, Patrizia îl îndeamnă pe Maurizio să dea o lovitura. După ce a moștenit poziția tatălui său în companie, Maurizio preia încet și pe furiș controlul afacerii. Ei îl convinge pe Paolo să-și vândă acțiunile. Și cu ajutorul consilierului financiar al familiei, Domenico De Sole (Jack Huston), la scurt timp după ce Aldo este eliberat din închisoare pentru evaziune fiscală, îi cumpără și lui partea.

Ca unic șef al companiei și cu o nouă infuzie de finanțare din partea investitorilor externi, Maurizio începe să se bucure de putere și de noile privilegii. După ce și-a trădat familia, acum se întoarce împotriva Patriziei și începe o aventură cu o prietenă din copilărie, Paola Franchie (Camille Cottin). Cu ambițiile dejucate și căsnicia în degradare, Patrizia devine disperată. Când Maurizio cere divorțul, ea formează o alianță periculoasă cu Pina Auriemma (Salma Hayek).

Maurizio lansează un plan ambițios de a revigora numele și reputația brandului Gucci prin angajarea unui designer american, Tom Ford (Reeve Carney). Dar se trezește asediat din două părți: de Patrizia și de investitorii companiei, care, încurajați de consilierul său, De Sole, vor să preia controlul asupra companiei.

Scandalul care fascinează

De la familiile regale și politică, până la media, scandalurile din cadrul dinastiilor bogate și puternice au exercitat întotdeauna o fascinație asupra publicului. Iar familiile de modă nu sunt cu nimic diferite.
Ascensiunea și decăderea familiei Gucci de-a lungul a trei generații, care au inclus extravaganță, lăcomie, trădarea și, în cele din urmă, crima, a fost un subiect cu totul irezistibil.
„Proiectul a luat naștere deoarece soția lui Ridley Scott, Giannina (unul dintre producătorii filmului), a fost un mare fan al cărții în urmă cu douăzeci de ani”, spune Kevin Walsh, unul dintre producătorii filmului. „A fost impresionată de istoria Gucci și de lupta pentru putere și de ceea ce înseamnă pentru o familie să conducă o dinastie de modă. Acest film a fost realizat cu adevărat datorită tenacității ei.”

Giannina Scott, producător al filmului, spune: „Fiindcă mi-am petrecut jumătate din viață în Italia și fiindcă sunt foarte fascinată de modă, m-a prins povestea plină de pasiune și tragică din această carte.
Chiar și atunci când au greșit, tot ce au făcut personajele principale a fost plin de pasiune.” Iar Ridley Scott adaugă: „Este vorba de o istorie fascinantă a familiei. Dinastia Gucci a fost aproape un imperiu italian în industria modei și distrugerea sa a venit din interiorul familiei. Cum ar putea să nu fie interesant?”
Plecând de la carte, în dezvoltarea filmului a jucat un rol important, „scriitorul care ne-a dus în cele din urmă acolo, din punctul de vedere al scenariului – Roberto Bentivegna”, spune Walsh. „El a documentat mult subiectul și, în cele din urmă, a creat propria dinamică a relațiilor.”
„Roberto a avut o afinitate naturală pentru subiect, deoarece este italian și el însuși a crescut într-o familie de modă”, adaugă Giannina Scott. „El a adus mult umor în poveste, iar ideile lui au fost în totală sincronizare cu viziunea lui Ridley.”

Ecranizarea elegantă a filmului

Filmul “House of Gucci / Casa Gucci” este inspirat din povestea adevărată și șocantă a familiei din spatele cunoscutei case de modă italiene. Când Patrizia Reggiani, o străină cu origini umile, se căsătorește cu familia Gucci, ambiția ei nestăpânită începe să dezlege moștenirea familiei și declanșează o spirală nesăbuită de trădare, decadență, răzbunare și, în cele din urmă… crimă.

Regizat de Ridley Scott, filmul spune o poveste bazată pe un scenariu semnat de Becky Johnston și Roberto Bentivegna, inspirat din cartea „The House of Gucci” scrisă de Sara Gay Forden.

Din distribuție fac parte Lady Gaga, Adam Driver, Jared Leto, Jeremy Irons, Jack Huston, Salma Hayek și Al Pacino. Filmul “House of Gucci / Casa Gucci” este distribuit în România de Forum Film și are premiera în data de 26 noiembrie.

Trailer

Daca ti-a placut articolul, te astept cu un Like pe pagina mea de Facebook.

Citeste si

Niciun comentariu

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

x
Sustine-ma cu un like!