Accesarea unui împrumut bancar este un pas important pe care trebuie să îl faci doar când ai toate informațiile necesare. Am pregătit o listă cu lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a apela la un credit.
Principalii termeni din contract
Înainte de a semna un contract pentru un anumit tip de credit, documentează-te pentru a afla ce înseamnă principalii termeni pe care îi regăsești în contract.
1. Dobânda
Dobânda este diferența dintre suma returnată și suma primită în momentul în care ai semnat actele pentru credit. De fapt, dobânda este prețul pe care îl plătești pentru a lua împrumutul respectiv.
Poți vedea aici dobanzile la creditele BT pentru a îți face o idee despre plata pe care trebuie să o faci pentru suma respectivă de bani.
2. Rata dobânzii
Rata dobânzii este nivelul mediu calculat în procente pe care banca îl aplică împrumutului pe toată perioada creditului.
3. Rata dobânzii anuale efective DAE
Bineînțeles, orice împrumut vine la pachet cu alte taxe și comisioane. DAE este indicele pe care banca îl folosește și este calculat în baza perioadei de creditare și în baza valorii banilor.
4. Costurile de schimb valutar
Se aplică pentru creditele luate în altă monedă decât leul, atunci când rambursarea se face în lei.
5. Comisionul de analiză
Comisionul de analiză este un procent din suma creditului, adoptat de către toate instituțiile bancare. Trebuie să alegi comisionul de analiză cât mai mic atunci când faci un credit bancar.
Pentru cât timp va trebui să plătesc creditul?
6. Perioada de timp
Perioada de creditare este cuprinsă între 2 luni și maxim 5 ani pentru un credit de nevoi personale.
Pentru o casă, perioadă de împrumut ajunge chiar și la 30 de ani.
Este foarte important să te orientezi pentru o perioadă mai mică, dar destul de mare încât să îți poți permite să plătești întreaga sumă, în fiecare lună.
Contractul
7. Citește contractul cu atenție!
Contractul de creditare trebuie citit de cel puțin 2 ori înainte de a fi semnat. Caută toți termenii pe care nu îi înțelegi, documentează-te și asigură-te că ai citit toate clauzele și că ai înțeles care sunt toate comisioanele pe care le vei plăti.
Ce fel de credit îți dorești?
8. Tipuri de credite
Înainte de a alege un credit, asigură-te că ai ales creditul care ți se potrivește.
Creditul de consum, adică creditul de nevoi personale poate fi luat pentru cheltuieli ce nu trebuie justificate la bancă.
Creditul pentru achiziții reprezintă creditul oferit, de regulă, în magazine. În acest caz, banca transferă magazinelor suma aferentă creditului, iar tu vei plăti suma la bancă. Cu cardul de cumparaturi in rate fara dobanda poți să achiziționezi electronice, electrocasnice sau orice alte produse ai nevoie.
Creditul pentru o investiție imobiliară poate fi folosit pentru a cumpăra sau a construi o locuință, pentru a extinde un imobil, pentru a achiziționa un teren sau pentru a refinanța un împrumut similar.
Alte oferte
9. Analizarea altor oferte
Înainte de a alege un credit, asigură-te că te-ai informat în legătură cu toate ofertele băncilor pentru a face cea mai bună alegere în acest sens.
Dacă ți-a plăcut articolul, te aștept cu un Like pe pagina mea de Facebook.
sursa foto: Unsplash
Niciun comentariu