Programul Prima Casă: condiții de creditare, perioada de rambursare și sfaturi utile
Programul Prima Casă este un program guvernamental venit să ajute tinerii pentru a achiziționa o locuință. Acest credit are ca obiectiv să faciliteze accesul la credite pentru persoanele ce au venituri reduse. Acest lucru se întâmplă, de obicei, atunci când vine vorba de tineri.
Programul Prima Casă a devenit foarte popular în România, în special pentru persoanele tinere care își doresc să achiziționeze o locuință, dar care încă nu au veniturile necesare pentru a opta pentru un credit imobiliar sau de altfel. Conform statisticilor, acest program a ajutat până în prezent la achiziționarea peste 120.000 de locuințe în România.
De ce să optezi pentru programul Prima casă?
Programul Prima Casă a fost lansat în România în anul 2009, iar în anul 2020 a devenit noua casă. Acest program a suferit modificări și îmbunătățiri de-a lungul anilor, iar în prezent îi ajută pe tinerii care își doresc o locuință să obțină cu ajutorul unor beneficii preferențiale.
În anul 2023, plafonul alocat de către misterul finanțelor pentru programul Prima casă este de 1,5 miliarde lei. În acest sens, poți împrumuta până la suma de 66.500 euro cu un avans de 5% (3.500 euro) sau poți împrumuta până la suma de 119.000 euro, cu un avans de 15% (21.000 euro).
Condițiile de acordare a creditului
Atunci când vorbim despre condițiile de acordare a creditului, persoanele care doresc să se încadreze în programul Noua casă trebuie să nu dețin o proprietate mai mare de 50 m². Mai mult decât atât, este important ca beneficiarii să aibă o vechime în muncă de cel puțin șase luni de zile și să nu aibă probleme cu plata datoriilor la bănci sau alte instituții financiare. De asemenea, beneficiarul trebuie să aibă calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul.
Perioada de rambursare a creditului
Documentele necesare pentru dosarul Prima Casă/Noua Casă:
- antecontractul de vânzare-cumpărare în original prin care să dovedești că ai plătit avansul;
- actele de proprietate ale locuinței;
- extras carte funciară;
- declarație pe proprie răspundere care să ateste că la data întocmirii dosarului pentru creditul Noua Casă nu deții o locuință mai mare de 50 mp și nu ai cumpărat o altă proprietate prin Prima Casă;
- solicitare de garantare/solicitare de emitere a Promisiunii unilaterale de creditare și Promisiunea de garantare, dacă este cazul;
- documentul de identitate al beneficiarului/beneficiarilor, precum și al soțului/soției, dacă este/sunt căsătorit/căsătoriți, din copie certificată;
- certificatul de eficiență energetică pentru una dintre clasele A, B sau C de eficiență energetică.
Niciun comentariu