Astazi m-a apucat un dor de duca. M-as urca in masina si-as lasa drumul sa ma duca oriunde, ca locuri frumoase de vizitat sunt peste tot. Altfel spus, mi-e dor de-o calatorie si cum timpul nu-mi permite deocamdata sa ma rasfat cu un concediu, m-am gandit macar cu mintea sa vizitez locuri superbe. Asa ca, dintr-una intr-alta, am ajuns sa-mi fac un top 10 al castelelor din lumea-ntreaga, castele pe care mi-ar placea sa le vizitez.
Imediat dupa ce am terminat lista, m-am gandit la voi. Asa ca, dragilor, va impartasesc si voua traseul meu, ca cine stie, poate voi ajungeti sa vizitati cele 10 castele mai repede decat mine. Daca se intampla, astept poze, sa stiti!
Ce este, de fapt, un castel?
Inainte de toate, haideti sa acordam cateva minute istoriei. Ce este un castel? Ei bine, este o structura fortificata, construita pentru prima data in Europa si Orientul Mijlociu. Asta se intampla in Evul Mediu, iar raspunzatori sunt nobilii. Pentru cei care nu stiu, exista o diferenta intre ceea ce este un palat si ceea ce este un castel!
Castelul serveste drept resedinta privata, fortificata a unui lord sau nobil! Ce este cu adevarat impresionant sunt notele arhitecturale deosebite, care manifesta bogatie si vointa umana.
Sa nu mai lungim vorba si sa-ti prezint cele 10 cele mai marete castele din lumea intreaga!
10. Castelul Kronborg, Danemarca
Kronborg, din Danemarca, este unul dintre cele mai importante castele renascentiste din partea de Nord a Europei. Acesta a fost construit in 1420 si este prezent pana si in opera shakesperiana- Hamlet. Ce m-a atras pe mine este arhitectura impunatoare, oarecum sobra. Cred c-as fi foarte impresionata, daca as ajunge sa-l vizitez. Voi ce ziceti? L-ati vizitat? Daca da, astept povestile voastre.
9. Castelul Peles, Romania
Un castel de la noi, pe care daca nu l-ai vizitat inca, trebuie s-o faci! Va fi o experienta, pe care nu o vei regreta, in mod garantat. Castelul Peles este un castel neo-renascentist, construit intre anii 1873 – 1914 si il gasesti in Muntii Carpati.
8. Castelul Kilkenny din Irlanda
In 1195, Maresalul William al Irlandei a comandat construirea castelului Kilkenny. Si asta nu asa, degeaba! Construirea acestui castel a fost un simbol al ocupatiei Norman si reprezenta un element important in structura de defensiva a orasului. In mod evident si structura castelului isi urmareste scopul defensiv. Castelul este dotat cu patru turnuri mari, circulare, pe colt, plus un sant masiv. O adevarata fortareata, nu gluma!
In prezent, castelul Kilkenny este folosit ca sala pentru conferinte si baluri de absolvire.
7. Castelul Hohenwerfen din Austria
Castelul Hohenwerfen se arata semet deasupra orasului Werfen din Austria, la aproximativ 40 de kilometri departare de Salzburg. Castelul este inconjurat de Alpii Berchtesgaden si lantul muntos Tennengerbirge, ceea ce face ca privelistile incojuratoare sa fie absolut rapitoare. Un alt motiv pentru care castelul din Austria este popular il constituie si numeroasele lui aparitii in mai multe filme.
6. Castelul Osaka – Japonia
Castelul Osaka este unul dintre cele mai populare de pe teritoriul Japoniei. Ceea ce pe mine a reusit sa ma fascineze este faptul ca acest castel din exterior are cinci etaje, in vreme ce, odata patruns inauntru descoperi ca acest castel are opt etaje! Fascinant, nu-i asa?
Castelul Osaka din Japonia a fost construit in secolul al XVI-lea, tocmai in varful unei fundatii de piatra.
Pozitionarea castelului Osaka a fost aleasa cu un anumit scop: acela de a-si proteja ocupantii de atacatori. Un alt aspect important din istoria acestui castel si, implicit, a Japoniei il marcheaza unirea Japoniei din secolul 16, din perioada Azuchi-Momoyama.
5. Chateau de Chambord din Franta
Chateau de Chambord este imposibil sa-ti fie necunoscut. Mai ales ca este extrem de popular datorita arhitecturii distincte pe care o prezinta. Acest castel a fost construit la comanda regelui Frantei Francois I si urma sa fie o cabana de vanatoare dedicata lui. Din nefericire, constructia nu a fost niciodata finalizata. Din fericire insa, Castelul Chateau de Chambord a fost deschis publicului larg in anul 2007 si a s-a bucurat de un succes uimitor, atingand numarul de 700 000 de vizitatori. Incredibil! Vreau sa fiu si eu unul dintre ei! Voi nu?
4. Castelul Neuschwanstein- Germania
Castelul Neuschwanstein este unul de influenta romantica, din punct de vedere arhitectural. Lucru care mie imi place. Deci, din start castelul nemtesc are o steluta aurie din partea mea. Ca locatie, nemtii dau dovada de indrazneala. Spun asta pentru ca Neuschwanstein este pozitionat pe un deal accidentat de deasupra satului Hohenschwangau, adica in sud-vestul Bavariei.
Acest castel dateaza din vremea lui Ludwig al II-lea al Bavariei, cel care a si comandat construirea lui. Neuschwanstein este deschis publicului din anul 1886, an care marcheaza si moartea lui Ludwig. In tot acest timp, castelul a strans momente frumoase si peste 60 de milioane de vizitatori.
3. Castelul Malbork din Polonia
Cu acest castel, Polonia bate doua recorduri. Curiosi sa le aflati?
Ei bine, castelul Malbork este,in primul rand, castelul cel mai mare din intreaga lume, daca luam ca si criteriu aria de suprafata a acestuia. Apoi, acelasi castel reprezinta cea mai mare cladire de caramida din Europa toata.
Castelul Malbork din Polonia a fost construit de catre Cavalerii Teutoni, tocmai de aceea este unul dintre exemplele clasice de cetate medievala. In momentul finalizarii constructiei sale, in anul 1406, castelul Malbork reprezenta cel mai mare castel de caramida din intreaga lume! Este al treilea in topul preferintelor mele.
2. Castelul Howard din Yorkshire
Cea mai impunatoare cladire din North Yorkshire, Anglia este fara niciun dubiu Castelul Howard. Acesta este una dintre cele mai de baza si superbe resedinte private din Regatul Unit. Castelul Howard are de spus multe povesti, dainuind de peste 300 de ani!
1. Castelul Hohenschwangau din Germania
Castelul Hohenschwangau a fost construit in secolul al XIX-lea in Regatul Bavariei de catre regele Maximilian al II-lea al Bavariei si a fost resedinta copilariei regelui Ludwig al II-lea, fiul acestuia. Acest castel se bucura de atentia vizitatorilor, pe care ii asteapta in fiecare an in numar de peste 300 0000.
Acestea sunt cele 10 castele din jurul lumii, topul fiind facut dupa preferintele proprii, desigur. Daca cunoasteti si alte sugestii, le primesc cu drag! Va pupacesc! S.
Daca ti-a placut articolul, te astept cu un Like pe pagina mea de Facebook.
sursa foto: reversehomesickness.com, romanianmonasteries.org, rivercourthotel.com, salzburg-burgen.at, cycling-loire.com, arounddeglobe.com
Niciun comentariu