Mergem la cumparaturi si ne intoarcem acasa cu o multime de produse, de la oua si lapte, la paine sau produse de curatenie. Cu toate acestea, sarcina noastra nu s-a terminat. Acum trebuie sa aranjam toate produsele in frigider, astfel incat sa se mentina proaspete cat mai mult timp.
Congelatorul
Voi incepe cu cel mai evident loc.
Aici vom aseza alimentele inghetate:
- carnea (descopera si aceste retete miel si specialitati carne miel);
- legumele;
- fructele;
- gheata;
- inghetata.
Veti fi surprinsi sa aflati ce alte produse puteti sa pastrati la congelator. Sosul de paste, lipiile sau chiar ouale pot fi pastrate la congelator. Painea poate rezista pana la 3 luni daca este inghetata, dar nu o puneti la frigider pentru ca se va usca.
Atentie! Impachetati alimentele astfel incat sa fie foarte compacte. Daca puteti, vidati-le. Acest lucru va economisi spatiul.
Usile frigiderului
Usile sunt cea mai calda parte a frigiderului, mai ales daca sunt deschise des. Aici trebuie depozitate alimente rezistente, care fac fata fluctuatiilor rece-cald. Alimentele care nu trebuie plasate aici sunt ouale sau laptele deoarece sunt foarte sensibile si se strica repede. In schimb, puteti pune condimente, sucuri sau alte alimente rezistente.
Rafturile superioare
Aici este temperatura constanta. Puteti depozita alimente care nu necesita gatire. De exemplu, mezelurile, resturile de mancare sau bauturile sunt in siguranta in partea superioara. Ierburile proaspete pot fi plasate aici, intr-un borcan cu apa.
Rafturile inferioare
Rafturile inferioare au cea mai rece temperatura. Aici puteti aranja carnea cruda, ouale, lactatele, fructele de mare. Atentie! Spre deosebire de congelator, in frigider alimentele trebuie sa respire. Nu aglomerati rafturile deoarece aerul rece are nevoie sa circule pentru a putea sa mentina alimentele reci.
Sertarele pentru alimente
Sertarele sunt doar pentru fructe si legume. Sunt realizate pentru a mentine temperatura si umiditatea constante. Unele fructe (mere, pere, piersici sau prune) emana o substanta numita etylene, care le ajuta sa se coaca si dupa ce au fost culese. Aceasta substanta afecteaza si alte plante si scurteaza durata lor de valabilitate. Cel mai bine este sa pastram legumele si fructele separat.
„Pe frigider”
Chiar daca nu aveti prea mult spatiu in bucatarie, nu depozitati alimente pe frigider. Pentru a mentine o temperatura constanta si rece inauntru, este necesar ca frigiderul sa absoarba caldura din afara. Astfel, partea de sus devine foarte calda, ceea ce nu este indicat pentru vin sau alte alimente pe care le aveti depozitate acolo.
Ce se baga la frigider si ce nu?
O intrebare foarte buna. Dupa ce venim de la cumparaturi, vrem doar sa scapam de treaba si sa indesam totul in frigider, dar nu toate alimentele se simt bine acolo. De exemplu, rosiile trebuie sa stea in afara frigiderului pentru a isi pastra savoarea si mirosul specific. Ceapa, cartofii sau dovleacul pot sta intr-un loc racoros si intunecat din casa.
Concluzii finale
Usa frigiderului: condimente, sucuri, apa;
Rafturile superioare: alimente preparate, resturi, ierburi, mezeluri, bauturi;
Rafturile inferioare: oua, carne cruda, lactate;
Sertare: legume si fructe (separate);
Congelator: gheata, legume si fructe congelate, inghetata, carne, paine, lipii, oua, sos de paste, produse semipreparate.
Niciun comentariu